Hanımeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Hanımeli çiçeğini yetiştirmek için en fazla dikkat etmeniz gereken nokta budama işlemi olacaktır. Çiçekleri sonbahar aylarına kadar açmaya devam eden bir türde seçtiyseniz çiçeklerin formunu kaybetmeye başladığını düşündüğünüz an budama işlemine geçiş yapabilirsiniz.

Kış aylarının sonuna kadar budama işlemi yapmazsanız bir sonraki yıl daha az çiçek verecek bir hanımeli sahibi olmuş olursunuz. Baktığınız hanımeli çiçeği ilkbahar aylarına kadar çiçek veren türlerdense çiçekler döküldüğü an vakit kaybetmeden budama işlemi yapılmalıdır.

Hanımeli çiçeğini çoğaltabilmek için yapraklı, olgun hale gelmiş dalları yaz aylarında keserek toprağa dikebilirsiniz. Bir diğer çoğaltma yöntemi ise toprağa bir dalın uç kısımlarını daldırarak bekleme yöntemidir. Birkaç ay sonrasında bu daldırma tekniği sayesinde çiçeğinizi çoğaltmış olursunuz.

Hanımeli Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Hanımeli çiçeği idrar söktürücü özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca hanımeli çiçeğinin nefes darlığını giderdiği ve kan dolaşımını da hızlandırdığı bilinmektedir.

Kan damarlarını güçlendirebilen bu bitki aynı zamanda kalp ve damar sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesini de sağlar. Metabolizma güçlendirici özelliği olan hanımeli çiçeği bronşit ve öksürüğe de büyük fayda sağlar.

Hanımeli çiçekleri kabuklar ve yapraklar halindedir. Çay ve gargara yapımında da hanımeli çiçeğinin yapraklarından ve kabuklarından faydalanabilirsiniz. Şifa kaynağı olarak görülen hanımeli çiçeğinin bakımı biraz zahmetli olmasına rağmen faydası çok fazladır.